am fost casatorita in Germania, am facut transcrierea actului de casatorie in romania.
Acum vreau sa ma recasatoresc, dar am nevoie sa transcriu si divortul pe marginea actului de casatorie.
Divortul e pronuntat in Germania, cu hotarare ramasa definitiva si irevocabila din 2005.
M-am interesat in romania si exista doua variante:
-conform legii 1051992 se face prin procedura de exequatur;
- avand in vedere faptul ca romania dupa 1 ianuarie 2007 a intrat in ue, este valabila doar o copie tradusa si legalizata la un notar a acelei hotarari de divort.
Insa nimeni nu ma poate lamuri care varianta este valabila la momentul actual si daca este cea de-a doua conform carei legi.
Pentru recunoaşterea unei hotărâri privind divorţul, aplicabile sunt dispoziţiile Regulamentului CE nr. 2201/2003 (Regulamentul Bruxelles II). Orice parte interesată poate solicita, în conformitate cu procedurile prevăzute de Secţiunea 2 din Capitolul III din Regulament, pronunţarea unei hotărâri de recunoaştere sau de refuz al recunoaşterii hotărârii.
Cererea se adresează tribunalului de la domiciliul pârâtului sau de la reşedinţa acestuia din România. Dacă nu are nici reşedinţa cunoscută, atunci cererea se adresează tribunalului de la domiciliul sau reşedinţa reclamantului.
As dori sa complectez la intrebare domnului din germania si sa sa complectez intrebarea privind recunoasterea sentintelor pentru domnul avocat .
In afara de regulamentul Bruxel II conventiile statelor membre incheiate cu Romania nu se mai aplica ???
Problema sta la ministerul Justitiei care pluteste intro incompetenta strigatoare la cer nu stie daca se aplica si conventiile incheiate cu statele membre inainte de aderare sau numai regulamentul Bruxel II sau amindoua (conventile si regulament )ce dupa parerea mea ar pute crea o situatie de conflict de legi . Va rog domnule avocat lamuriti-ne dumneavoastra
Tot incert este ca CE. sustine ca din 2008 se aplica regulamentul general pentru Romania si chiar afisat pe unele saiduri Ce sa mai vorbim de M.Externe si ambasadele Romaniei din statele comunitare ce nu stiu sa dea nici o informatie in acest sens ,plutesc in ceata in suc propiu si nici nu stiu sa traduca regulamentul si conventiile cum le au alte state in limba propie in schimb lefurile distinsilor sunt cele mai mari chia mai mari ca a presedintelui tari .
Regulamentul CE nr.2201/2003 nu inlocuieste Conventiile incheiate cu Romania de alte state membre UE.
De fapt, citind Regulamentul si CONVENŢIA dintre România şi Spania privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială observ ca in ceea ce priveste recunoasterea hotararilor au prevederi asemanatoare.
REGULAMENTUL (CE) NR. 44/2001 AL CONSILIULUI
din 22 decembrie 2000
privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială
apare acest articol:
(16) Încrederea reciprocă în administrarea justiției la nivel
comunitar justifică recunoaș
terea de plin drept a
hotărârilor pronunțate într-un stat membru fără să fie
necesară, cu excepția contestațiilor, recurgerea la o altă
procedură.
Eu nu am studii de drept dar mi se pare ca contrazice ideea intrarii in istanta pentru o procedura de exequatur.
Poate reusiti sa ma lamuriti...
Asa cum am spus in materia divortului se aplica Regulamentul CE nr.2201/2003 si nu cel invocat de dvs.
Ceea ce ati scris dvs nu este articol, ci unul dintre motivele care au stat la baza elaborarii acestui Regulamen. Acelasi motiv il gasiti si in Regulamentul CE nr.2201/2003.
Nu contrazice ideea intrarii in instanta pentru procedura de exequatur. Deoarece, in Regulament la art.21 alin.3 teza I se prevede ca : Fără a aduce atingere secţiunii 4 din prezentul capitol, orice parte interesată poate solicita, în conformitate cu procedurile prevăzute de secţiunea 2 din prezentul capitol, pronunţarea unei hotărâri de recunoaştere sau de refuz al recunoaşterii hotărârii.
In art.2 C.proc.civ. este prevazuta competenta tribunalelor de a solutiona, in prima instanta, cererile de recunoastere a hotararilor judecatoresti straine.